300 ευρώ από τον ΟΑΕΔ σε μακροχρόνια ανέργους: Ποια θα είναι η διαδικασία για να τα λάβουν οι δικαιούχοι

2023-01-03
Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, όσοι μακροχρόνια άνεργοι από 5 έτη και άνω είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων τού ΟΑΕΔ, θα δημιουργήσουν το νέο Ατομικό σχέδιο δράσης σε ψηφιακή μορφή,  θα λάβουν μπόνους 300 ευρώ.
Η ΔΥΠΑ πρώην ΟΑΕΔ θα ενημερώνει τους ανέργους για την σύνταξη του Νέου Ατομικού Σχεδίου Δράσης, προκειμένου να λάβουν τα 300 ευρώ όσοι τα δικαιούνται και θα αποδείξουν ότι αναζητούν ενεργά εργασία με την σύνταξη του Ψηφιακού ΑΣΔ.

Ειδικότερα μετά την έκδοση της ΚΥΑ για το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης θα ξεκινήσει η διαδικασία και στην συνέχεια μετά από πρόσκληση της ΔΥΠΑ θα συντάσσεται το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης σε κάθε άνεργο. 

Η διαδικασία δεν θα αφορά όσους ανέργους έχουν ενεργό ΑΣΔ, το οποίο έχει συνταχθεί νωρίτερα. 

Με τον νέο νόμο δίνεται προτεραιότητα σε όσους είναι άνεργοι για περισσότερα από πέντε χρόνια προκειμένου να συντάξουν ατομικό σχέδιο δράσης. Με την ολοκλήρωση του οι άνεργοι θα παίρνουν άπαξ 300 ευρώ, δεσμεύονται όμως πως θα ακολουθήσουν τις συστάσεις του εργασιακού συμβούλου.

Αν αρνηθούν τρεις θέσεις εργασίας θα διαγράφονται για δύο χρόνια από το μητρώο ανέργων, ενώ για έξι μήνες θα διαγράφονται αν δεν πάρουν πιστοποίηση σε πρόγραμμα κατάρτισης που θα τους προταθεί.

Οι δικαιούχοι άνεργοι δεν πρέπει να λαμβάνουν αλλά επιδόματα,  χωρίς όμως τις διευκρινήσεις, αν αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), πού λαμβάνουν πολλοί μακροχρόνια άνεργοι. 

Όπως γνωρίζουμε οι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ αρκετά χρόνια δεν λαμβάνουν επιδόματα από τον οργανισμό,  παρά μόνο ΚΕΑ. 
Οπότε αναμένουμε τις διευκρινήσεις σε ότι αφορά δικαιούχους ΚΕΑ. 

Με τον νέο νόμο δίνεται προτεραιότητα σε όσους είναι άνεργοι για περισσότερα από πέντε χρόνια προκειμένου να συντάξουν ατομικό σχέδιο δράσης. Με την ολοκλήρωση του οι άνεργοι θα παίρνουν άπαξ 300 ευρώ, δεσμεύονται όμως πως θα ακολουθήσουν τις συστάσεις του εργασιακού συμβούλου.

Αν αρνηθούν τρεις θέσεις εργασίας θα διαγράφονται για δύο χρόνια από το μητρώο ανέργων, ενώ για έξι μήνες θα διαγράφονται αν δεν πάρουν πιστοποίηση σε πρόγραμμα κατάρτισης που θα τους προταθεί.

Μετά από την έκδοση της απόφασης, η Δ.ΥΠ.Α. εκκινεί τη διαδικασία για την κατάρτιση ψηφιακών ατοµικών σχεδίων δράσης κατά προτεραιότητα για όσους είναι εγγεγραµµένοι στα Μητρώα Ανεργίας για χρονικό διάστηµα τουλάχιστον πέντε (5) ετών.

Στα πρόσωπα αυτά που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατοµικό Σχέδιο Δράσης, χορηγείται εφάπαξ χρηµατική παροχή ύψους τριακοσίων (300) ευρώ, εφόσον δεν λαµβάνουν κάποιο επίδοµα ή χρηµατική ενίσχυση. Η παροχή αυτή χορηγείται µόνο µία φορά.

Οι 6 κυριότερες αλλαγές του ΟΑΕΔ :

1) Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας) για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

2) Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, ώστε να βοηθηθούν ενεργά ως προς την επανένταξη στην αγορά εργασίας.

3) Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια - τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης - για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό (πλην του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα χορηγείται όπως σήμερα).

4) Ενεργοποιείται η διαγραφή του ανέργου από το μητρώο της ΔΥΠΑ για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας.

5) Δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων, όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.

6) Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης, καθώς το 30% θα καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση του ανέργου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Το Market Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών, με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Καλύπτει στη πρώτη φάση την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που προβλέπει άτοκα ή χαμηλότοκά δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια παρουσίασαν οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Απευθείας στην τράπεζα που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα μπορούν να κάνουν αίτηση από τη Δευτέρα 3 Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για νέους έως 39 ετών.

Αύριο, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας, του επιδόματος εργασίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους του επιδόματος εργασίας, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής...

Όπως είχαμε ενημερώσει στο προηγούμενο άρθρο έχει γίνει ένα συστημικό λάθος στην εκκαθάριση πληρωμής της Α δόσης σε πάρα πολλούς δικαιούχους, βγάζοντας χρέος από τα προηγούμενα έτη.