300 ευρώ από τον ΟΑΕΔ σε μακροχρόνια ανέργους: Ποια θα είναι η διαδικασία για να τα λάβουν οι δικαιούχοι

2022-07-15
Σε αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, πού θα καθορίζει την διαδικασία σύνταξης του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης (ΑΣΔ) βρίσκεται ο ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ).
Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, όσοι μακροχρόνια άνεργοι από 5 έτη και άνω είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων τού ΟΑΕΔ, θα δημιουργήσουν το νέο Ατομικό σχέδιο δράσης σε ψηφιακή μορφή,  θα λάβουν μπόνους 300 ευρώ.
Η ΔΥΠΑ πρώην ΟΑΕΔ θα ενημερώνει τους ανέργους για την σύνταξη του Νέου Ατομικού Σχεδίου Δράσης, προκειμένου να λάβουν τα 300 ευρώ όσοι τα δικαιούνται και θα αποδείξουν ότι αναζητούν ενεργά εργασία με την σύνταξη του Ψηφιακού ΑΣΔ.

Ειδικότερα θα εκδοθεί ΚΥΑ για το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης για να ξεκινήσει η διαδικασία και στην συνέχεια μετά από πρόσκληση της ΔΥΠΑ θα συντάσσεται το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης σε κάθε άνεργο. 

Η διαδικασία θα αφορά και όσους ανέργους έχουν ενεργό ΑΣΔ, το οποίο έχει συνταχθεί νωρίτερα. 

Με τον νέο νόμο δίνεται προτεραιότητα σε όσους είναι άνεργοι για περισσότερα από πέντε χρόνια προκειμένου να συντάξουν ατομικό σχέδιο δράσης. Με την ολοκλήρωση του οι άνεργοι θα παίρνουν άπαξ 300 ευρώ, δεσμεύονται όμως πως θα ακολουθήσουν τις συστάσεις του εργασιακού συμβούλου.

Αν αρνηθούν τρεις θέσεις εργασίας θα διαγράφονται για δύο χρόνια από το μητρώο ανέργων, ενώ για έξι μήνες θα διαγράφονται αν δεν πάρουν πιστοποίηση σε πρόγραμμα κατάρτισης που θα τους προταθεί.

Οπως αναφέρει το νομοσχέδιο οι δικαιούχοι άνεργοι δεν πρέπει να λαμβάνουν αλλά επιδόματα,  χωρίς όμως τις διευκρινήσεις, αν αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), πού λαμβάνουν πολλοί μακροχρόνια άνεργοι. 

Όπως γνωρίζουμε οι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ αρκετά χρόνια δεν λαμβάνουν επιδόματα από τον οργανισμό,  παρά μόνο ΚΕΑ. 
Οπότε αναμένουμε τις διευκρινήσεις σε ότι αφορά δικαιούχους ΚΕΑ. 

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο αναφέρει τα εξής:

Με τον νέο νόμο δίνεται προτεραιότητα σε όσους είναι άνεργοι για περισσότερα από πέντε χρόνια προκειμένου να συντάξουν ατομικό σχέδιο δράσης. Με την ολοκλήρωση του οι άνεργοι θα παίρνουν άπαξ 300 ευρώ, δεσμεύονται όμως πως θα ακολουθήσουν τις συστάσεις του εργασιακού συμβούλου.

Αν αρνηθούν τρεις θέσεις εργασίας θα διαγράφονται για δύο χρόνια από το μητρώο ανέργων, ενώ για έξι μήνες θα διαγράφονται αν δεν πάρουν πιστοποίηση σε πρόγραμμα κατάρτισης που θα τους προταθεί.

Μετά από την έκδοση της απόφασης, η Δ.ΥΠ.Α. εκκινεί τη διαδικασία για την κατάρτιση ψηφιακών ατοµικών σχεδίων δράσης κατά προτεραιότητα για όσους είναι εγγεγραµµένοι στα Μητρώα Ανεργίας για χρονικό διάστηµα τουλάχιστον πέντε (5) ετών.

Στα πρόσωπα αυτά που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατοµικό Σχέδιο Δράσης, χορηγείται εφάπαξ χρηµατική παροχή ύψους τριακοσίων (300) ευρώ, εφόσον δεν λαµβάνουν κάποιο επίδοµα ή χρηµατική ενίσχυση. Η παροχή αυτή χορηγείται µόνο µία φορά.

Οι 6 κυριότερες αλλαγές του ΟΑΕΔ :

1) Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας) για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

2) Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, ώστε να βοηθηθούν ενεργά ως προς την επανένταξη στην αγορά εργασίας.

3) Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια - τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης - για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό (πλην του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα χορηγείται όπως σήμερα).

4) Ενεργοποιείται η διαγραφή του ανέργου από το μητρώο της ΔΥΠΑ για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας.

5) Δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων, όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.

6) Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης, καθώς το 30% θα καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση του ανέργου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού που εκδόθηκαν τον Ιούνιο του 2022. Περιλαμβάνονται επίσης, υπόλοιπα πληρωμών για λογαριασμούς της περιόδου από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν τα 250 ευρώ, ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν την 1,5 μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, ποιοι το διπλάσιο ποσό του ΚΕΑ και ποιοι θα πάρουν συνδυαστικά τις παροχές αυτές.

Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί ατόμων με αναπηρία. Οι Προσωπικοί Βοηθοί, θα υποστηρίξουν, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία».

Την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου, την προκαταβολή σύνταξης για τον ίδιο μήνα και την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για το Σεπτέμβριο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 26-30 Σεπτεμβρίου. Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ σε πάνω από 5,5 εκατ....

«Μετά από 12 χρόνια ξεπαγώνουν οι συντάξεις και τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, θα δουν διπλή και τριπλή αύξηση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.