250 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους: Δικαιούχοι και προϋποθέσεις - Ποιοι θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση

2022-11-21

Συνολικά δικαιούχοι είναι 2,3 εκατομμύρια πολίτες είναι οι δικαιούχοι της επιταγής ακριβείας 250 ευρώ, ενώ σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες - στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συγκεκριμένα 

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ θα δοθεί σε περίπου 100.000 μακροχρόνια ανέργους (από 518.759 που καταγράφηκαν τον Ιούλιο). 

Δικαιούχοι θα είναι μόνο όσοι έχουν 12 - 24 μήνες ανεργία, δεν λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και έχουν ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ, ή οικογενειακό έως 16.800 ευρώ. 

Δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για αυτούς τους δικαιούχου , αλλά απόφαση της ΔΥΠΑ - πρώην ΟΑΕΔ, που θα έχει όλες τις διευκρινήσεις για την διαδικασία και το διάστημα από ποτέ μέχρι ποτέ θα υπολογίζονται η μήνες ανεργίας τους

Όσον αφορά τον τρόπο καταβολής των 250 ευρώ, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.  Όμως οι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν επικαιροποίηση στοιχείων σε μια εφαρμογή που θα ανοίξει στη σελίδα της ΔΥΠΑ, για να προσθέσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα λάβουν την ενίσχυση.

Συγκεκριμένα: 

  • Για όσους ανέργους έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) και δεν θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, δεν πρέπει να προβούν σε καμία ενέργεια. 
  • Για όσους ανέργους έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές και θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, θα καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. 
  • Για όσους ανέργους ΔΕΝ έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές, θα καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Θα χρειαστείτε:

  • είτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • είτε τους κωδικούς της ΔΥΠΑ

Περισσότερες πληροφορίες για τις διαδικασίες καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα ανακοινωθούν μετά τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Επιπλέον:

 Δικαιούχοι των 250 είναι

  • 1 εκατ. συνταξιούχοι, έναντι 634.000 τον περασμένο Απρίλιο, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο.
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ.
  • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ.

Επίσης

  • 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο.
  • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα δουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση.

Συνολικά, δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατ. πολίτες, με το κόστος να ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις