1,5 έξτρα δόση επιδόματος παιδιού Α21: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι που δεν πληρώθηκαν την Μεγάλη Τετάρτη

2022-05-12
Η καταβολή της εξτρά 1,5 μηνιαίας δόσης του επιδόματος παιδιού Α21 για τους δικαιούχους Μαρτίου ολοκληρώθηκε την Μεγάλη εβδομάδα.

Όπως είχε αναφέρει και νωρίτερα το enaklik.com η πληρωμή αφορούσε μόνο τους δικαιούχους που είχαν λάβει την Α δόση του επιδόματος,  πού είχε γίνει 30 Μαρτίου.  

Ακόμα και αν η αίτηση είχε υποβληθεί μέχρι 11 Μαρτίου,  όποτε είχε κλείσει η πλατφόρμα για την εκκαθάριση της πρώτης δόσης, αν για κάποιο λόγο ο δικαιούχος δεν έχει πληρωθεί την Α δόση,  δεν έλαβε και την έκτακτη ενίσχυση για το Πάσχα. Ο πιο συχνή αιτία ήταν αργοπορία της υπηρεσίας στην έγκριση κάποιων εγγράφων,  πού έχουν επισυνάψει οι δικαιούχοι στις αιτήσεις τους. 

Ωστόσο η έξτρα 1,5 δόση δεν χάνεται και θα την λάβουν όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού για το τρέχον έτος,  ανάλογα με το ποτέ θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και ποτέ θα εγκριθούν τα απαραίτητα έγγραφα από τον ΟΠΕΚΑ. 

Η τροπολογία αναφέρει συγκεκριμένα:

  • Αντίστοιχη προσαύξηση χορηγείται στους λοιπούς δικαιούχους του επιδόματος του έτους 2022, μετά την έγκριση της αίτησης τους.
  • Η προσαύξηση θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους και καταβάλλεται άπαξ για κάθε εξαρτώμενο παιδί.
Η επόμενη πληρωμή για το επίδομα παιδιού Α21 είναι 31 Μαΐου (30 Μαΐου στα ΑΤΜ) και θα αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Όσοι δικαιούχοι έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις τους μέχρι 6 Μαΐου θα λάβουν το επίδομα και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο αναδρομικά,  λαμβάνοντας συγχρόνως και την εξτρά 1,5 μηνιαία δόση. 

Θα πρέπει να τονίσουμε πώς όσοι δικαιούχοι έχουν οφειλές προς ΟΠΕΚΑ λόγω αχρεωστήτως καταβληθέντων,  δεν θα λάβουν χρήματα μέχρι να ξεχρεωσουν,  αυτό αφορά και την 1,5 εξτρά δόση. 

Οι πρώτες δυο πληρωμές του επιδόματος παιδιού πραγματοποιούνται με τα εισοδήματα τού έτους 2020 και μετά την υποβολή νέας φορολογικής δήλωσης, τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι αναπροσαρμόζονται αναλόγως και σε περίπτωση αύξησης εισοδήματος και κατά συνέπεια αλλαγής κλίμακας, προκύπτουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και παρακρατούνται από τον ΟΠΕΚΑ στις επόμενες πληρωμές.  

Βάσει τοπολογίας το ίδιο θα γίνει και με την έκτακτη ενίσχυση της 1,5 μηνιαίας δόσης. Δηλαδή σε περίπτωση αλλαγής εισοδήματος προς τα πάνω θα προκύψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα και από την έκτακτη ενίσχυση και θα κρατηθούν στις επόμενες πληρωμές. 

Η τροπολογία του Υπουργείου αναφέρει συγκεκριμένα:

Αν, μετά την καταβολή της προσαύξησης, από την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων του φορολογικού έτους 2021 μεταβληθεί η κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων για το έτος 2022:

α) εφόσον προκόψει αχρεώστητη, εν όλω ή εν μέρει, καταβολή του επιδόματος, η καταβληθείσα προσαύξηση επιστρέφεται αναλόγως ή

β) εφόσον προκόψει ότι αναδρομικά δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, η προσαύξηση που καταβλήθηκε αυξάνεται αναλόγως, και το υπολειπόμενο ποσό αυτής αποδίδεται στους δικαιούχους μαζί με την καταβολή του ανωτέρω αναδρομικός οφειλόμενου ποσού του επιδόματος. 

Ποσά για το Έκτακτο βοήθημα σε οικογένειες με παιδιά

Οικογένεια με 1 παιδί

Ετήσιο Εισόδημα Έκτακτο βοήθημα
Έως 10.500 € 105 €
10.501 - 17.500 € 63 €
17.501 - 26.250 € 42 €

Οικογένεια με 2 παιδιά

Ετ. Εισόδημα Έκτακτο βοήθημα
Έως 12.000 € 210 €
12.001 - 20.000 € 126 €
20.000 - 30.000 € 84 €

Οικογένεια με 3 παιδιά

Ετ. Εισόδημα Έκτακτο βοήθημα
Έως 13.500 € 420 €
13.501 € - 22.500 € 252 €
22.500 € - 33.750 € 168 €

Παραδείγματα των ποσών, που θα λάβουν οι δικαιούχοι:   

Μια οικογένεια με ένα παιδί, που λαβαίνει το ανώτερο ποσό επιδόματος 70 ευρώ το μηνά, τον μηνά Απρίλιο θα πάρει 70 + 35 =105 εύρω.

Μια οικογένεια με δυο παιδιά, που λαμβάνει το ανώτερο ποσό επιδόματος 140 ευρώ το μηνά, τον μηνά Απρίλιο θα πάρει 140 + 70 = 210 ευρώ

Μια οικογένεια με ένα παιδί, που λαβαίνει το ποσό επιδόματος 42 ευρώ το μηνά, τον μηνά Απρίλιο θα πάρει 42 + 21 = 63 εύρω.

Μια οικογένεια με δυο παιδιά, που λαμβάνει το ποσό επιδόματος 84 ευρώ το μηνά, τον μηνά Απρίλιο θα πάρει 84 + 42 = 126 ευρώ

Μια οικογένεια με τρία παιδιά το ανώτερο ποσό επιδόματος 280 ευρώ το μηνά, τον μηνά Απρίλιο θα πάρει 280 +140 = 420 ευρώ

Μια οικογένεια με τρία παιδιά το ποσό επιδόματος 168 ευρώ το μηνά, τον μηνά Απρίλιο θα πάρει 168 + 84 = 252 ευρώ 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εξτρά δόση του επιδόματος παιδιού είναι ανεξάρτητη από τις τακτικές πληρωμές και αποτελεί στην ουσία "Δώρο". Όλες οι τακτικές διμηνιαίες πληρωμές θα γίνονται κανονικά βάσει προγραμματισμού.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το άρθρο Θα αναλύσουμε ποια επιδόματα είναι ακατάσχετα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ο φορολογούμενος μπορεί να τα προστατεύει από τις κατασχέσεις ή να διεκδικήσει την επιστροφή τους.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου», που θα δίνει άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια, έχει αρχίσει καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, θα ξεκινήσει να «τρέχει» έως τις αρχές Μαρτίου.

Με σχέδιο νόμου του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, ορίζονται οι περιπτώσεις που ευθύνεται ο πληρωτής (καταναλωτής) για τις ζημίες από μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής («phishing»), οι οποίες προκύπτουν είτε από τη χρήση απολεσθέντος ή κλαπέντος μέσου πληρωμών είτε από υπεξαίρεσή του